Wanneer spreekt men van hoogbegaafd

Wanneer we spreken over hoogbegaafd zul je gelijk denken aan iemand die super slim is en dat er alleen maar voordelen aan vast zitten, dit is helaas niet zo. Het is namelijk vaak zo dat mensen jouw gedachtesprongen en gevoel voor humor niet begrijpen en hierdoor kun je je eenzaam of anders voelen dan de rest.

Wat is hoogbegaafdheid nou?

Hoogbegaafdheid is een aanleg waarbij je uitzonderlijk goed kan presteren. Zo ongeveer 2% van de mensen is hoogbegaafd, zo wordt je geboren. Mensen halen vaak een hoog IQ en hoogbegaafdheid door elkaar. Naast een hoge intelligentie, gemeten door het IQ zijn ook doorzettingsvermogen en creativiteit nodig om ergens in uit te kunnen blinken. Het grootste verschil is dus dat een hoogbegaafd persoon een andere ontwikkeling meemaakt dan andere mensen.

Hoogbegaafde kinderen

Wanneer je kind hoogbegaafd is zijn er een hoop dingen die je anders moet aanpakken dan dat je kind niet hoogbegaafd is. Een hoogbegaafd kind vraagt zowel in het dagelijkse leven als op school om een andere begeleiding en opvoeding. Wat hierbij erg belangrijk is, is begrip en ruimte. Daarnaast is het ook belangrijk om als ouder zijnde je te verdiepen in de ontwikkeling van hoogbegaafde kinderen.

Kenmerken voor een hoogbegaafd iemand

Een hoogbegaafd persoon is in meerdere opzichten anders dan andere mensen van zijn leeftijd, een hoogbegaafd persoon heeft andere dingen nodig in zijn ontwikkeling om zichzelf optimaal te kunnen ontwikkelen. Het is ook erg belangrijk om vroegtijdig hoogbegaafdheid te signaleren voor de juiste begeleiding in haar of zijn leven.

Hoogbegaafdheid is een combinatie van 3 eigenschappen:

  • Een creatief brein
  • Een IQ van 130 of hoger
  • Veel doorzettingsvermogen

Wil jij meer weten over hoogbegaafdheid of zoek je juist iemand die jouw erbij kan helpen om je te begeleiden met hoogbegaafdheid?. Ga naar de website van Gifted People voor meer informatie.