Goedkope waterontharder – waar ligt de ondergrens?
Alles kost geld en als je kunt besparen is dat mooi meegenomen. Heb je een waterontharder nodig omdat je merkt dat je huishoudelijke apparaten lijden onder kalkaanslag? Dan wil je natuurlijk niet te duur uit zijn. Een effectieve waterontharder is al snel een investering, dus is het handig te speuren naar een goedkope waterontharder die wél z’n werk uitstekend doet. Want krijg je je harde water omgezet in zacht water, dan verminder je kalkaanslag en gaan je wasmachine, je vaatwasser, je koffiezetter en al die andere ‘watergebonden’ apparaten gewoon een stuk langer mee.
Aanschaf en onderhoud
Het is niet zo dat je na aankoop van een waterontharder geen geld meer aan dat apparaat gaat besteden. Hij dient geïnstalleerd en er is op gezette tijden onderhoud nodig. Wat betreft dat onderhoud is er wel een verschil tussen een elektrische waterontharder en een mechanische ontharder. De elektrische variant moet vaker nagekeken worden omdat deze gevoeliger is voor storingen. Vooral de printplaat is een zorgenkindje.
Kijk wel naar de kwalitatieve werking
Hoed je voor een te goedkope waterontharder. Het gevaar gaat dan spelen dat je geen volledige ontharding van je water krijgt. Of dat je veel vaker het zout moet aanvullen dat het apparaat gebruikt voor zijn werking. Of dat de capaciteit van de ontharder te gering is voor je huishoudelijke waterverbruik. Een alleenstaande gebruikt nu eenmaal veel minder water dan een gezin met vier kinderen.
Een goedkope waterontharder én je gezinssituatie
Voorgaande geeft meteen aan waar je zou kunnen besparen. Ga uit van je huissituatie. Bij een huishouden van twee personen (jij en je partner) kun je volstaan met een ontharder die een cilindercapaciteit heeft van circa 5 liter. Zo’n klein model ontkalker kan het waterverbruik van twee personen zeker aan. Je moet dan denken aan een ontkalker van rond de 500 euro. Hij moet dan natuurlijk nog wel geïnstalleerd. Wie zelf handig is, bestelt er meteen een installatie set bij (ca. 300 euro extra). Check ook op aanbiedingen. Soms krijg je tientallen kilo’s onthardingszout als cadeautje bij je aankoop. Heb je nu een veel groter huishouden, denk dan aan een apparaat met dubbele capaciteit; daar tel je 700 euro of meer voor uit. Ga dus uit van je verbruik thuis en kies de ontharder die dat verbruik ongeveer aan kan. Koop je er eentje met hoge capaciteit terwijl je alleen woont, dan ben je je geld over de balk aan het gooien.
Een goedkope waterontharder moet wel z’n werk goed doen
Wie kijkt naar welke goedkope waterontharders er zoal op de markt zijn, ziet snel ultra goedkope ontharders. Dat zijn magnetische waterontharders. Die heb je al voor een bedrag van tussen de 125 en 175 euro. Een stuk goedkoper dan de mechanische of de elektrische ontharder, dus. Alleen werkt dit type ontharder wel behoorlijk anders. Een sterke magneet rond de leiding verandert de kristalstructuur van het water. Zo kunnen kalkdeeltjes zich nergens meer aan vasthechten. Zo’n goedkope waterontharder lijkt de oplossing, alleen wordt het kalk niet (geheel) verwijderd en staat nog altijd ter discussie of de magneet z’n werk wel goed doet. Beter is het om op safe te spelen en te gaan voor een mechanische of elektrische ontharder.
Vind je dit interessant? Klik hier als je informatie wilt over wat een waterontharder kost.