Wanneer ben je toe aan een andere baan?

Er kunnen verschillende redenen zijn om op zoek te gaan naar een andere baan. Het kan je eigen keuze zijn, maar je kunt ook de pech hebben dat je contract niet wordt verlengd, en je noodgedwongen op banenjacht moet. Wat de reden ook is, tijdens de zoektocht naar een baan kom je vaak ook een hoop over jezelf te weten.

Wat is de reden?

Er kunnen verschillende redenen aan je zoektocht naar een nieuwe baan ten grondslag liggen. De meest vervelende, althans op het eerste gezicht, is wanneer het niet je eigen keuze is. Je contract wordt niet verlengd, of er is sprake van een reorganisatie. Dit kan hard aankomen, zeker als het onverwacht is. Je had misschien veel plezier in je baan, leuke collega’s, en opeens is dat weg. Geen werk meer om dagelijks naartoe te gaan, en opeens de vraag wat je nu dan moet gaan doen. Wil je hetzelfde soort werk bij een ander bedrijf gaan doen? Of is dit het moment om eens iets heel anders te gaan zoeken? Maar kan je dat wel, heb je wel de juiste diploma’s en ervaring daarvoor?

Is er sprake van een reorganisatie, dan is de kans groot dat je werkgever samenwerkt met een outplacement bureau. Doe daar je voordeel mee! Zij gaan namelijk samen met jou aan de slag, en op zoek naar een nieuwe baan die goed bij je past. Niet zelden ontdekken mensen op deze manier dat ze eigenlijk best eens toe zijn aan iets heel anders. Het bureau kan je hierbij begeleiden, en ook inzicht geven in wat er moet gebeuren voor je in een ander soort functie aan de slag kan. Misschien een korte opleiding of cursus? Met een beetje geluk betaalt de werkgever daaraan mee, en kan die in eerste instantie zo vervelende reorganisatie voor jou hele nieuwe deuren openen, en je naar een heel nieuwe carrière begeleiden.

Zelf op zoek

Is er geen sprake van een reorganisatie, maar wordt simpelweg je contract niet verlengd, dan moet je vaak zelf op zoek naar iets nieuws. Dat geldt natuurlijk ook als je zelf besluit weg te gaan bij een bedrijf, omdat je het gevoel hebt dat je niet meer op je plek zit.

Ook in dit soort situaties kan het goed zijn om hulp in te schakelen, bijvoorbeeld via loopbaancoaching. Om samen eens te kijken naar wat je nu eigenlijk zou willen, en niet zomaar iedere baan die op je pad komt aan te nemen. Waar liggen je krachten, en wat vind je juist lastig? Wil je een baan die je uitdaagt, of juist eentje waarin je je direct comfortabel voelt? Kijk daar samen eens kritisch naar, en je leert jezelf een stuk beter kennen. Iets wat je alleen maar gaat helpen tijdens je zoektocht naar een baan, en in je verdere loopbaan.