Thanatopraxie als manier van opbaren

Thanatopraxie

Thanatopraxie, ook wel lichte balseming genoemd, is een manier van opbaren. Een lichte balseming zorgt er dus voor dat het lichaam van een overledene geconserveerd wordt. Zo blijft het lichaam mooi en toonbaar gedurende de opbaring en de uitvaart.

Erkend thanatopracteur

Thanatopraxie is relatief nieuw en daardoor weten veel nabestaanden weinig van deze manier van opbaren af. De balsemer, ook wel thanatopracteur genoemd, voert de behandeling uit. Indien u wilt kiezen voor thanatopraxie als manier voor opbaren, kies dan altijd voor een erkend thanatopracteur. Thanatopraxie Rens de Peijper is bijvoorbeeld al sinds 2011 actief in het uitvoeren van lichte balsemingen.

Thanatopraxie

Hoe verloopt een thanatopraxie behandeling?

Als eerst wordt de overledene overgebracht naar een geschikte verzorgingsruimte. Het is namelijk belangrijk dat de balsemer veilig en in rust kan werken. Thuis is een goede ventilatie en een verstelbare behandeltafel niet aanwezig, waardoor deze locatie dus niet geschikt is.

De balsemer brengt een canule aan in een slagader en voert vervolgens het bloed van de overledene af. Daarna brengt de balsemer een balsemvloeistof in. Deze vloeistof bevat naast een conserverend middel ook een rode kleurstof. De overledene neemt daardoor een natuurlijke kleur aan. Thanatopraxie gaat lijkbleekheid, de witte uitstraling van het lichaam, dus tegen.

De thanatopracteur verspreidt de vloeistof door middel van masseren. Zo conserveert de vloeistof alle onderdelen van het lichaam. Als laatste wordt het wondje, dat aangebracht is om vloeistoffen af- en aan te voeren, gehecht. De thanatopraxie behandeling duurt ongeveer twee uur, waardoor u dus tijdelijk van uw dierbare gescheiden bent.

Nadat de behandeling is afgerond, baart de overledeneverzorger de overledene op. Dit kan niet alleen thuis, maar ook op een andere locatie. Denk bijvoorbeeld aan een 24-uurskamer. Ook hierbij kan Thanatopraxie Rens de Peijper u helpen.

Kiezen voor thanatopraxie

Thanatopraxie heeft zowel fysieke voordelen voor de overledene als psychische voordelen voor nabestaanden. Zo verloopt de opbaring na een lichte balseming altijd zorgeloos. Nabestaanden kunnen dus in alle rust afscheid nemen van hun dierbare. 

U kunt altijd kiezen voor thanatopraxie. Echter wordt een balseming sterk aangeraden na overlijden door een ernstige ziekte. Het lichaam is dan namelijk al erg verzwakt en zal sneller achteruitgaan. Wanneer er niet voor thanatopraxie gekozen wordt, is het risico dat de kist eerder gesloten moet worden.