Jezelf ontwikkelen tot een betere ondernemer

Coach voor ondernemers

Je hebt enige tijd geleden de stap genomen om eigen baas te worden, top! Maar nu is het tijd voor de volgende stap, namelijk om dan ook nog eens een mooi bedrijf neer te gaan zetten, op jouw manier, met jouw plannen en misschien zelfs met jouw werknemers. Maar hoe zet je die volgende stap?

Leer luisteren naar anderen en vraag

Als je een eigen bedrijf hebt, moet je leren luisteren. Natuurlijk niet naar iedereen, maar wel naar de mensen die jou kunnen voorzien van goede input. Luister bijvoorbeeld naar je leukste klanten, zij kunnen je vertellen wat relevant is voor jouw bedrijf en waar zij naar op zoek zijn. En luister ook eens naar je werknemers. Hoe ervaren zij het werken en zijn er misschien nog verbeterpunten mogelijk? Behalve het luisteren naar anderen, is het ook belangrijk om op jezelf te vertrouwen. Doe dingen die bij jou passen en vertrouw op jezelf en op jouw gevoel.

Vraag advies wanneer nodig

Naar anderen luisteren en op jezelf vertrouwen is niet altijd makkelijk en soms kom je er zelf misschien niet helemaal aan uit. Of wil je grote dingen veranderen in je bedrijf, leven of bedrijfsvoering. Als dat het geval is, kan het wellicht effectief zijn om een business coach in te schakelen. Een business coach kan met jouw sparren, je een spiegel voorhouden en je helpen bij het maken van de juiste keuzes.

Maak tijd vrij voor leuke dingen

Een eigen bedrijf is hard werken. Of je nu in de opstartfase zit of al meerdere werknemers in dienst hebt, een eigen bedrijf staat altijd gelijk aan hard werken. Het gevaar van hard werken voor je eigen onderneming, is vaak dat de scheiding tussen zakelijk en privé heel dun wordt. Voor je het weet, zit je zelfs tijdens je vakanties nog mails weg te werken. Dit gaat misschien even goed, maar op de langere termijn zul je hier niet gelukkiger van worden. Maak daarom tijd vrij voor leuke dingen en werk niet (of minimaal) in je vrije tijd.