Hoe vakantie een medicijn kan zijn

stedentrip Sevilla

Misschien kun je door financiële of fysieke redenen niet op vakantie gaan. Vandaag ga ik je echter uitleggen hoe een vakantie kan dienen als medicijn. Vrije tijd in het algemeen zorgt er namelijk onder andere voor dat we de negatieve emoties vervangen voor positieve gevoelens. Dat kwam destijds naar voren vanuit een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Pittsburgh. Uiteraard zijn er nog meer redenen op te noemen waarom vakantie of een stedentrip een medicijn kan zijn. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder en ontdek waarom ook jij nog even er tussenuit moet gaan.

#1 Eindelijk rust

Ten eerste is vakantie een ontsnapping. Je bent eindelijk weg van de hectiek van je werk of studie. Alle verplichtingen zijn aan de zijkant gezet en je hoeft even niets. Het voelt alsof je eindelijk weer diep kan ademhalen. Door de toename van rust, is er tegelijkertijd een afname van stress en angst. Het grote voordeel hiervan waardoor vakantie echt een medicijn te noemen is? Op deze manier stimuleer je jouw geestelijke én lichamelijke gezondheid!

#2 Meer tijd voor goede gesprekken

Een ander argument heeft te maken met het feit dat wij mensen gezelschapsdieren zijn. Dat wil zeggen dat we niet zonder andere mensen kunnen leven. We zijn namelijk ingesteld op sociaal contact. Wanneer je een weekendje weg bent of lekker een week op vakantie met mensen waar je om geeft, dan is er meer tijd om met elkaar te praten. Daardoor ervaren we vervolgens weer positieve gevoelens. Ook op zo’n manier kan vakantie dus dienen als een medicijn.

#3 Je weet wie je bent

Een ander interessant aspect waarom vakantie een medicijn kan zijn heeft te maken met zelfkennis. Wanneer je verblijft in een nieuwe omgeving, dan kan er van alles gebeuren. Doordat je wordt blootgesteld aan allerlei wisselende situaties en gebeurtenissen, leer je jezelf pas echt goed kennen. Het is een beetje vergelijkbaar als wanneer je voor het eerst op jezelf gaat wonen. Door verloop van situaties moet je snel reageren. Daar komt nog eens bij dat je uit je comfort zones bent gestapt. Ter plekke voelt het misschien onwennig of zelfs vervelend. Later kijk je er echter op terug met een glimlach en een geweldig gevoel van overwinning. 

Dus waar ga jij naartoe?

Kortom, redenen genoeg om toch ook nog even lekker op vakantie te gaan? Overigens hoeft je vakantie niet ontzettend lang te duren. Je hoeft niet 3 weken naar Amerika te gaan om de positieve effecten van een vakantie te ervaren. Soms kan juist een lang weekend of een stedentrip al meer dan zat zijn om even los te breken. Zo ben ik echt heerlijk tot rust gekomen tijdens mijn stedentrip Sevilla afgelopen voorjaar. De stress voor de zomerperiode sloeg bij ons op kantoor toe. Daarom moest ik er echt even tussenuit: de stedentrip Sevilla was heel snel geboekt. Dus waar ga jij naartoe?