Hoe je Sprekers Kiest die je Publiek echt Raken

Spreker in zaal

Het kiezen van de juiste sprekers voor je evenement is van groot belang, omdat het de potentie heeft om een diepgaande impact op je publiek te hebben. In dit artikel wordt onder andere besproken hoe je sprekers kunt selecteren die niet alleen goed een publiek toe kunnen spreken, maar ook écht raken. Goede sprekers hebben namelijk de kracht om een blijvende indruk achter te laten. Denk bijvoorbeeld aan de toespraken van Martin Luther King met ‘I have a dream’ of Steve Jobs’ lancering van de iPhone, die de wereld hebben veranderd en generaties hebben geïnspireerd. 

1 Definieer je doel en thema

Voordat je een geschikte spreker kiest, moet je duidelijke doelen en een relevant thema voor je evenement bepalen. Als je bijvoorbeeld een medisch congres organiseert, zijn sprekers met expertise in de gezondheidszorg cruciaal. Op deze manier ben je in staat om een spreker te kiezen die goed aansluit bij de boodschap die jij voor ogen hebt.

2 Identificeer je doelgroep

Daarnaast is het van groot belang om je publiek te begrijpen. Verdiep je bijvoorbeeld in hun behoeften en interesses. Als je een jong publiek aanspreekt, wil je misschien sprekers uitkiezen die vertrouwd zijn met moderne trends en technologieën. Wanneer een spreker dicht bij het publiek staat, komt de boodschap vaak beter over.

3 Onderzoek potentiële sprekers

Zorg er altijd voor dat je grondig onderzoek doet naar potentiële sprekers. Dit omvat bijvoorbeeld het bekijken van hun eerdere optredens, het lezen van hun boeken of artikelen en het luisteren naar hun podcasts of lezingen. Op deze manier krijg je een goede indruk van de stijl van de spreker.

4 Beoordeel hun relevante ervaring

Selecteer sprekers met relevante ervaring in je vakgebied. Als je bijvoorbeeld een conferentie over duurzaamheid organiseert, zijn sprekers met expertise in milieukwesties essentieel. Bij Speakers Academy kun je sprekers inhuren op basis van veel verschillende categorieën en thema’s .

5 Vraag naar referenties en evaluaties

Controleer ook altijd referenties en evaluaties van toeschouwers van eerdere optredens van sprekers. Dit geeft inzicht in hun effectiviteit en de mate waarin zij in staat zijn om een publiek te boeien en te raken.

Spreker in zaal