Altijd al een paramedisch beroep willen hebben, lees hier meer over.

Ben je niet tevreden met je huidige beroep, weet je niet zo goed wat je na je middelbare schoolopleiding wil worden, of wil je je simpelweg laten omscholen omdat ander werk je interessanter lijkt? Dan is een paramedisch beroep misschien wel iets voor jou! Niets is er fijner dan de mogelijkheid om mensen te kunnen helpen en levens te redden met jouw kennis. Toch is een paramedisch beroep niet voor zwakke zielen: je komt heftige dingen tegen, kan makkelijk een burn out krijgen, werkt vreemde uren, en nog veel meer. Hier zijn een aantal redenen waarom een paramedisch beroep wel of niet bij je zal passen. 

Wat houdt het in?

Als paramedicus houdt je je bezig met andermans welzijn en gezondheid. Vaak gebeurt dit in de ambulance en ter plekke, met een geneeskundige die toezicht houdt. Je mag niet zomaar dit werk verrichten zonder diploma’s. Er zijn veel HBO-instellingen die deze opleiding aanbieden en het blijft erg geliefd bij middelbare scholieren, omdat het net anders is dan dokter of verpleegkundige en omdat het adrenaline verwekkend is. Hoewel het niet behoort tot de krapteberoepen (beroepen waar specifieke mensen voor nodig zijn om het werk te vervullen) is het geen garantie op een hoger salaris wegens het medische veld. Dit is ook deels omdat er verder geen diploma’s worden uitgereikt wat betreft vaardigheden behalve de diploma na afronding van de opleiding, en omdat er altijd een arts aanwezig moet zijn wanneer je bezig gaat als paramedicus. 

Wat zijn wel krapteberoepen?

Wil je toch meer kans op een baan en een hoger salaris dan gemiddelde wegens schaarste van gespecialiseerden? Dan kan je het beste op internet zoeken naar krapteberoepen of kansrijke beroepen. Per veld, opleidingsniveau en zelfs periode in de samenleving verschilt dit, en er is dus ook geen garantie dat dezelfde baan na je afronding net zoveel waard is als op het moment dat je ervoor kiest om het te doen. Toch zijn een aantal banen gegarandeerd van een hoog salaris omdat de opleiding klein is en er weinig mensen toegelaten worden, of omdat er altijd nieuwe mensen nodig zijn in het veld. Een paar van die beroepen zijn piloot, burgemeester, chirurg en jurist. Deze mensen houden de samenleving draaiende, dus is er ook constante vraag en wisseling wanneer er iemand uitvalt. 

Soortgelijke medische beroepen

Andere medische beroepen zijn bijvoorbeeld arts of chirurg. Die positie is erg hoog, en bereik je met een universitaire opleiding geneeskunde. Je kan jezelf omhoog werken tot de opleiding, maar dit duurt erg lang en er zitten bepaalde verplichtingen aan vast van bijvoorbeeld vakken waarin je moet uitblinken (Wiskunde B, natuurkunde, scheikunde). Op HBO niveau is er dus de opleiding tot paramedicus, maar ook verpleegkunde. Als verpleegkunde kan je niet zomaar in een ambulance te werk gesteld worden, en andersom. Het zijn absoluut twee verschillende beroepen, met ieder andere vaardigheden die worden aangeleerd wanneer je hiervoor kiest. 

Op het MBO kan je kiezen voor doktersassistent, apothekersassistent, medisch secretaresse en medische terminologie en administratie. Er is dus absoluut genoeg keus voor elk niveau, schroom niet om meer informatie te vragen per opleiding en instelling! Ook kan je denken aan het volgen van een meeloopdag, of bijvoorbeeld om met iemand te chatten die ook de opleiding doet.