Gezonde sportsupplementen, heb ik ze nodig?

We weten ondertussen allemaal wel het belang van gezonde voeding en beweging. Het is iets wat we dagelijks meekrijgen. Dat is terecht, want het is daadwerkelijk van belang voor je gezondheid. 

Waar echter minder over bekend is, zijn (sport)supplementen. Hier is over het algemeen weinig kennis over. Toch zijn sportsupplementen een goede toevoeging op je voedingspatroon, zolang je voor gezonde producten kiest. Daarover lees je in dit artikel meer.

Gezondheid staat voorop

Eigenlijk zou je voor elke beslissing jezelf moeten afvragen: “Gaat mijn gezondheid er hierdoor op vooruit?” Door dit te doen, ben je namelijk meer bewust van hoe je leeft en welke aanpassingen je zou moeten maken. Natuurlijk, nooit meer ‘cheaten’ is een bijna onmogelijke klus, maar ongezonde voeding zoveel mogelijk beperken is belangrijk.

Met een gezond voedingspatroon en sporten verbeter je je gezondheid. Wanneer je je afvraagt of je sportsupplementen nodig hebt, is een vraag die je jezelf ook kunt stellen: Word je er gezonder door?

Het antwoord daarop is: voor velen zijn gezonde sportsupplementen een goede toevoeging op hun voedingspatroon. Je vult je lichaam namelijk aan met voedingsstoffen die het nodig heeft voor belangrijke functies. Sommigen hebben zelfs een tekort aan deze voedingsstoffen, waardoor een sportsupplement al helemaal aangeraden is.

Welke sportsupplementen je nodig hebt, verschilt echter per persoon. Dat ligt er namelijk maar net aan wat je doelen zijn, welke sport je doet en wat je eetpatroon is. 

Welke supplementen heb je nodig?

Afhankelijk van je doel, sport en voedingspatroon kun je bepalen welke sportsupplementen voor jou geschikt zijn. Een aantal veel voorkomende situaties:

  • Doe je aan bodybuilding? Sportsupplementen als creatine zijn dan geschikte bodybuilding supplementen. Deze zorgen er namelijk voor dat je beter gaat presteren tijdens je oefeningen. Bovendien helpt creatine ook met spiergroei.
  • Wanneer je aan fitness doet, heb je voldoende eiwitten nodig, zodat je spiergroei kunt bevorderen. Een goede bron van eiwitten zijn dan whey eiwitshakes.
  • Ben je voetballer? Een sportsupplement als BCAA (aminozuren) is geschikt voor het tegengaan van spierafbraak en het beschermen van je spieren.

Wat zijn gezonde supplementen?

Je herkent gezonde supplement aan de ingrediënten. Heeft een supplement veel overbodige toevoegingen? Zijn er chemische zoetstoffen toegevoegd? Dan is het supplement waarschijnlijk niet zo gezond.

Er zijn nog altijd veel sportsupplementen op de markt die onder andere chemische zoetstoffen bevatten, zoals acesulfaam-k en sucralose. Het is afgeraden om dergelijke supplementen te consumeren. Verstandiger is om voor gezonde supplementen zonder chemische zoetstoffen en overbodige toevoegingen te kiezen.