Een begrafenis regelen dat doe je samen!

Als een dierbare onverwacht komt te overlijden, dan komt er nogal wat op je af. Je hebt eigenlijk geen tijd om te rouwen, je moet doorpakken en de begrafenis regelen. Gelukkig hoef je dat niet in je eentje te doen. De uitvaartverzorger zal je daar graag bij helpen. Hij of zij weet precies wat er mogelijk is en weet dat te combineren met jouw wensen. Zeker wanneer het een onverwacht overlijden betreft, is het moeilijk. Je moet dan inschatten wat de overledene gewild zou hebben. En dat valt lang niet mee. Een begrafenis regelen kan ook helpen in het verwerkingsproces. Je kunt, als nabestaande, toch nog iets doen voor de dierbare overledene.

Een begrafenis regelen bij leven

Wanneer je weet dat je binnen afzienbare tijd een dierbare gaat verliezen, bijvoorbeeld omdat hij of zij erg ziek is, kun je alvast het gesprek aangaan. Natuurlijk hou je daarbij rekening met de gemoedstoestand van de zieke. Hij of zij moet er wel over willen praten. Toch kunnen dit soort gesprekken heel veel opleveren. Niet alleen de wensen van de zieke voor zijn of haar uitvaart, er is dan ook tijd om herinneringen op te halen. Foto's en filmpjes te bekijken en muziek te luisteren. Buiten al het verdriet dat je zult hebben na het overlijden, kun je hier dan toch op een fijne manier op terugkijken.

Een begrafenis in de huidige tijden

Wanneer een dierbare nu overlijdt, zijn er nogal wat restricties om rekening mee te houden. Zo mogen er maximaal 30 mensen aanwezig zijn bij de uitvaart en moeten zij ook nog eens op 1,5 meter afstand van elkaar blijven. Een begrafenis regelen in tijden van corona is een hele opgave. Met hulp van de uitvaartverzorger kun je er toch een waardig afscheid van maken, helemaal in de geest van de overledene. Je kunt tegenwoordig een livestream regelen zodat ook niet-directe familie bij de uitvaart aanwezig kan zijn.

Een herdenkingsdienst op een later moment

De begrafenis zal moeten plaatsvinden. Dat is wettelijk vastgelegd. Maar omdat lang niet iedereen lijfelijk bij de begrafenis aanwezig kan zijn, is het misschien een idee om op een later moment, bijvoorbeeld precies een jaar na het overlijden, een herdenkingsdienst te houden. Je geeft dan de mensen die niet aanwezig konden/mochten zijn alsnog de kans om een woordje te doen en herinneringen op te halen. Je zult zien dat je dan verhalen hoort die je nog niet eerder hoorde. Dierbare herinneringen van anderen zullen jou ook dierbaar zijn.