Zijn zelftesten betrouwbaar?

Zijn zelftesten betrouwbaar

Darmkanker, prostaatkanker, HIV, drugsgebruik… De techniek staat niet stil. Tegenwoordig kun je het zelf opsporen als je een zelftest koopt. Maar welke testen zijn er te koop? Zijn deze testen betrouwbaar? En wat moet je doen als de uitslag niet rustgevend is?

Verschillende soorten testen

Een fob-test meet of er bloed in de ontlasting zit. Als dit gemeten wordt, is de kans groot dat je darmkanker hebt. Een bezoek aan de huisarts is dan noodzaak. Wat is dan het voordeel van de fob-test, als je daarna toch naar de huisarts moet? In het beginstadium van darmkanker heb je nog geen klachten, het lichaam geeft nog geen waarschuwingsteken af dat er iets niet goed gaat. De huisarts kan daardoor nog niet ontdekken dat je darmkanker hebt. Door regelmatig een fob-test uit te voeren, kan je darmkanker wel vroeg ontdekken. Hoe sneller darmkanker wordt ontdekt, hoe hoger overlevingspercentage je hebt.

Testen

psa-test voor prostaatkanker

Een psa-test meet in je bloed of daar in verhoogde mate Prostaat Specifiek Antigeen aanwezig is. Prostaat Specifiek Antigeen heeft een man altijd in zijn bloed, maar wanneer deze waarde verhoogd is, kan dat op prostaatkanker duiden. Extra onderzoek door een arts is noodzakelijk, omdat een verhoogde waarde van PSA ook kan duiden op andere problemen met de prostaat zoals een ontsteking.

HIV-test

Net als een psa-test wordt een HIV-test uitgevoerd door de waarden in het bloed te meten. Als een HIV-test bepaalde antistoffen in het bloed vindt, is dit een teken dat je lichaam in gevecht is met het virus. Als je onveilige seks hebt gehad en je maakt je zorgen, is het fijn dat je in je eigen omgeving kunt testen. Het is belangrijk om regelmatig te testen omdat de antistoffen niet gelijk opgemerkt kunnen worden. Zes weken na besmetting is de test in staat de antistoffen te achterhalen.

Ook zelftest voor drugsdetectie

Wanneer je zeker wilt weten of je (nog) onder invloed bent van drugs of als je wilt weten of iemand anders onder invloed is, kun je een drugstest uitvoeren. Deze test meet in de urine of er nog sporen van drugs te vinden zijn. Als er geen sporen van drugs meer in de urine zitten, is iemand niet meer onder invloed.

Betrouwbaarheid

CE-keurmerk

De fob-test, psa-test, de HIV-test en de drugstest zijn voorzien van een CE-keurmerk. Dit keurmerk is opgesteld door de Europese Unie. Alleen producten die voldoen aan de wet omtrent veiligheid, gezondheid en milieu, krijgen dit keurmerk toegewezen.

Lichaamseigen producten

De fob-test leest via nieuwe technologie de ontlasting uit, de psa- en HIV-test meten de waarden in het bloed en de drugstest meet de waarden in de urine. Dit zijn betrouwbare methoden omdat er niet gesjoemeld kan worden met lichaamseigen producten.

Controlestreep

Daarnaast is er op elke test een controlestreep aanwezig zodat je kunt zien of de test goed gewerkt heeft. Is de controlestreep zichtbaar na het testen? Dan is de uitslag van de test 99,9% betrouwbaar. Het advies is wel om voor verder onderzoek en behandeling altijd een arts te bezoeken.