Wat moet je allemaal weten over een hoortoestel?

Er zijn een aantal dingen die je moet weten voordat je gebruik kunt gaan maken van een hoortoestel. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar overal een hoortoestel krijgen. Om een hoortoestel te kunnen krijgen zul je naar een audicien moeten gaan. Dit is een expert op het gebied van horen en deze persoon kan je alles vertellen over een hoortoestel. Ook zal deze audicien kunnen meten en testen wat voor hoortoestel je nou eigenlijk nodig hebt en of je wel voor een hoortoestel in aanmerking komt. Je moet namelijk een gehoorverlies van minimaal 35 decibel hebben voordat je echt wat aan een hoortoestel hebt.

 

Het beste hoortoestel voor jou

Een hoortoestel kopen is waarschijnlijk niet iets wat je al eerder hebt gedaan. De kans is dan ook groot dat je zelf helemaal niet weet waar je op moet letten. Daarom is het van een groot belang dat je naar een expert gaat, zodat deze persoon je kan helpen. Een gehoorapparaat is namelijk niet zomaar iets. Het is er om je gehoor te verbeteren, zodat jij een stuk gemakkelijker door het leven kunt gaan. Wanneer je naar een audicien gaat zul je dus een hoortest gaan doen en zal de audicien met apparatuur meten wat je nou eigenlijk nodig hebt. De instellingen van een hoortoestel variëren en wanneer het niet bevalt kun je terug gaan om een ander hoortoestel te krijgen.

 

Wat voor soorten hoortoestellen zijn er?

Als je naar een audicien gaat zal deze persoon het hoortoestel op jouw benodigdheden instellen. Je kunt niet zomaar een tweedehands hoortoestel kopen, want de gehoorschade is voor iedereen anders. Dit is een beetje te vergelijken met brillen. Niet iedereen heeft dezelfde sterkte nodig en wanneer je een verkeerde hebt ga je er niet beter van zien. Er zijn vijf verschillende hoortoestellen waar je uit kunt kiezen. De meest bekende zijn de phonak lyric, een luidspreker hoortoestel en een hoortoestel dat zich achter je oor bevindt. Het voordeel van die van in het oor is dat deze voor andere mensen een stuk minder goed te zien zijn. Ook is het zo dat je oor hierbij helemaal vrij blijft en je zo een stuk meer geluid kunt opvangen. Bij e phonak lyric zit het hoortoestel diep in je oor. De oorschelp blijft hierbij ook vrij en de geluiden worden opgevangen en op een zuivere manier doorgegeven. Met de technieken van vandaag kan bijna iedereen geholpen worden.