Het kan goed dat je de term scoliose wel eens voorbij hebt horen komen, maar niet precies weet wat het is. In deze blog leggen we je uit wat scoliose is en hoe dit behandeld kan worden.

Wat is scoliose?

Scoliose is een abnormale kromming van de wervelkolom. Het komt meestal voor in een zijwaartse “S” of “C” vorm en kan variëren van mild tot ernstig. Hoewel het meestal voorkomt bij kinderen tijdens hun groeispurt voor de puberteit, kan het op elke leeftijd voorkomen. Het komt vaak in families voor en kan in sommige gevallen veroorzaakt worden door onderliggende neurologische aandoeningen, zoals hersenverlamming of spierdystrofie. In de meeste gevallen blijft de oorzaak echter onbekend.

Wat zijn tekenen van scoliose?

De tekenen van scoliose zijn onder meer ongelijke schouders, een verhoogde heup aan één kant van het lichaam, één schouderblad dat prominenter lijkt dan het andere en kleding die niet goed hangt door een ongelijke taille. Indien onbehandeld kan scoliose leiden tot meer rugpijn, een verminderde longfunctie en zelfs hartproblemen door de druk op de inwendige organen na verloop van tijd.

Wat zijn behandelingsmogelijkheden?

Behandelingsmogelijkheden voor scoliose hangen af van de ernst van de aandoening en kunnen bestaan uit fysiotherapeutische oefeningen om de houding te corrigeren en de kernspieren te versterken, een rugbrace die tijdens activiteiten wordt gedragen of een operatie als de kromming ernstig genoeg wordt om functionele beperkingen te veroorzaken. Ook wordt er steeds meer chiropractie bij scoliose toegepast. Door chiropractie scoliose kunnen de klachten sterk verminderen. Bij chiropractie Centraal zijn er veel gespecialiseerde chiropractors die kunnen helpen bij scoliose.