Vaccinaties op reis

Veel mensen weten niet dat wanneer je naar Europa reist, je ook bepaalde vaccinaties nodig hebt. U kunt verwachten, omdat deze westerse landen zo op Nederland lijken, dat u geen andere vaccinaties nodig heeft om te reizen. Dat is waar en er zijn zelfs andere dingen om op te letten. Hier zijn enkele veelvoorkomende virussen, hun claims en waar ze verschijnen.

DTP-vaccin

Het DTP-vaccin beschermt u tegen difterie, tetanus en polio. In veel landen is het belangrijk om over dit vaccin te beschikken. In Europa zijn dat: Bulgarije, Kroatië, Roemenië en Slovenië. Difterie wordt veroorzaakt door een toxine van de difteriebacterie, die zwelling van de keel en hartproblemen kan veroorzaken. Tetanus veroorzaakt spierkrampen en polio verlamt je spieren, dus vaccinatie is zeker belangrijk als je naar een van deze landen reist.

Hepatitis A

Hepatitis A is een ontsteking van de lever veroorzaakt door een virus. De klachten zijn vermoeidheid, misselijkheid, koorts, pijn in de bovenbuik, gele huid en oogwit, donkere urine en beige ontlasting. In Europa kunt u hieraan onderworpen zijn in Bulgarije, Roemenië en Slovenië. Daarnaast bestaat er ook hepatitis B, een soortgelijk virus dat wordt overgedragen via onbeschermde seks of via bloed. U kunt dit virus krijgen in Estland, Letland, Litouwen, Roemenië en Slovenië.

Tekenencefalitis

Tekenencefalitis is een ontsteking van de hersenen (membraan) veroorzaakt door het TBE-virus en overgedragen door tekenbeten. Deze komt uit de volgende landen: Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Zweden. Er zijn nogal wat landen, dus vergeet niet voorzorgsmaatregelen te nemen.

Rage

Rage is een ander woord voor hondsdolheid, je kunt het krijgen door gebeten, gekrabd of gelikt te worden door een investeringsdier. Gerelateerde klachten waren koude rillingen, koorts, hoofdpijn en braken. U kunt dit virus krijgen in Estland, Griekenland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Slovenië en Slowakije.

Gordelroos

Gordelroos komt van hetzelfde virus als de waterpokken, de infectie veroorzaakt huiduitslag wat erg pijnlijk kan zijn. Het komt meestal bij oudere met een lage weerstand voor. Je kan hier een vaccin voor nemen, wat de klachten bij een infectie zal verzwakken. De klachten kunnen zo’n twee tot drie weken aanhouden. Deze infectie kan je onder andere in Nederland oplopen, het is daarom verstandig om de gordelroos vaccinatie te nemen.

Meer informatie

Als je geen risico wilt nemen is het altijd verstandig om op de site van Vaccinaties op reis te kijken, hier kan je een afspraak maken en uitzoeken wat je precies waarvoor nodig hebt.