Stress voorkomen, hoe doe je dat?

Ontspanning

Stress voorkomen…. dat wordt vaak gezegd. Maar dat is natuurlijk niet zo gemakkelijk als het lijkt. Veel vrouwen hebben bijvoorbeeld last van stress door alle bordjes die ze in de lucht moeten houden. Werk, gezin, huishouden, sociale contacten, familie… Het vraagt allemaal tijd en hoe kun je dat allemaal regelen zonder er zelf gestrest van te raken? Dat is moeilijk.

Stress voorkomen

Stress voorkomen door ontspanning

Toch zijn er wel mogelijkheden om stress te voorkomen. Een van de belangrijkste dingen is ontspanning. Tijd voor jezelf nemen en dingen doen die jij leuk vindt om te doen. Met de volle agenda’s van vandaag de dag is dat soms moeilijk te realiseren. Maar niet onmogelijk. Probeer in de drukte van alledag toch even bewust tijd te vinden voor jezelf. Als de stress langdurig of chronisch is, wordt het ook lastiger om ontspanning te vinden. Waar je na een drukke periode op je werk prima op kunt laden met een dagje sauna, kost het je meer moeite om te ontspannen als de stress langer duurt. Je merkt aan jezelf dat je schouders vast zitten en dat je bijvoorbeeld op vakantie langer de tijd nodig hebt om de dingen achter je te laten voordat je echt tot rust kunt komen.

Stress

Behandeling voor diepe ontspanning

Teveel stress kan leiden tot een burn out. Stress voorkomen is dan ook belangrijk. Ontspanningsoefeningen of meditatie kunnen je ook helpen om te ontspannen. Als het daarmee niet lukt om tot diepe ontspanning te komen is behandeling mogelijk. Bijvoorbeeld een kleur- en lichttherapie of een behandeling die helpt om de energie te herstellen. Ook belangrijk is bewust worden van de veroorzakers van stress. Weet je dat je van bepaalde gebeurtenissen op je werk extra gestrest raakt? Of juist in een bepaalde periode thuis? Dan kun je hier op inspelen door tijdig ontspanning in te plannen