Slapeloosheid tegen gaan!

Iedereen overkomt het wel eens, je ligt in je bed te woelen en je denkt; Ik kan niet slapen! Slecht slapen kan een hele rits aan problemen met zich meebrengen, dus als je dit leest terwijl je wakker ligt, dan wil ik je niet gestrester maken met problemen. Maar we gaan ervoor zorgen dat je vannacht als een roosje kunt slapen! Bijna alle slaapproblemen zijn mentaal en niet fysieke, zeer zelden komt het voor dat je door fysieke klachten wakker ligt. In dit artikel kom je te weten wat je moet doen als niet kan slapen. We gaan eerst een aantal preventieve tips geven en daarna een aantal tips als je daadwerkelijk wakker ligt terwijl je moet slapen.

Preventief:

  • Drink geen Cafeïne meer na 17:00

Veel mensen zijn gevoeliger voor cafeïne dan dat ze zich realiseren. Dus drink ’s avonds een heerlijk kruidentheetje. Let goed op welke thee je drinkt, ik wist zelf namelijk ook heel lang niet dat witte jasmijn thee erg veel cafeïne heeft.

  • Uur voordat je gaat slapen geen schermtijd

Dit is moeilijker dan geen cafeïne drinken, aangezien we verslaafder zijn aan onze schermen dan koffie. Maar dit is een van de beste tips om zorgenvrij in slaap te komen. Want als je nog veel op je telefoon zit dan is de kans groot dat je blijft piekeren over die ene post, mailtje of whatsappje.

  • Maak het donker in je kamer

Als je ver genoeg gaat in tijd, dan sliep de mens in het pikkedonker. Daar is onze lichaam ook op geprogrammeerd. Als het donker is dan maak je melatonine aan en weet je lichaam dat het tijd is om te slapen. Want vroeger had je geen lampen of andere verlichting, het ondergaan van de zon was het teken voor je lichaam om rust te nemen. Na duizenden jaren evolutie zijn we nou eenmaal zo. Dus maak het goed donker in je slaapkamer.

Als je ondanks deze tips no steeds niet kan slapen, bel dan met je huisarts en maak een afspraak. Vaak vergoed je zorgverzekering meer dan je denkt. Mocht dit niet het geval zijn dan kun je nog altijd kijken een andere zorgverzekering kunt kiezen.