Mindfulness en irriteren
In de mindfulness is ergeren een symptoom van een dieper liggende oorzaak. De oorzaak van irritatie is eigenlijk nooit de zaak of persoon waar je je in het moment zelf aan irriteert. Je bent dus volgens de mindfulness nooit boos om de reden waarom je dacht dat je boos was. Dit kun je merken op dagen waarop je je juist erg goed voeld, het lijkt alsof de wereld naar je lacht. Dingen die je eerder irriteerden merk je nu niet eens op, of als je ze wel opmerkt lijkt het je niet zo op te winden. Door mindfulness te beoefenen kom je achter dit soort discrepanties. Dat komt omdat je door mindfulness beter op je gevoel let en zo op merkt dat je je tijdens vergelijkbare situaties in je omgeving heel anders kunt voelen. Zo ontdek je door de mindfulness ook dat je niet hoeft te verwachten dat je je nooit meer zult ergeren aan mensen of situaties op het moment dat die mensen gaan doen wat jij wilt. Dat komt doordat de oorzaak van al je ergernis dieper ligt in jezelf.
Mindfulness en spanning
Omdat jij gespannen bent en je niet goed voelt gaat je lichaam op zoek naar de oorzaak van de spanning. Het zoekt hierbij naar dingen die nu in je omgeving aan de hand zijn. De oorzaak van de spanning ligt echter al vaak in de kindertijd, of de spanning komt door recente gebeurtenissen die wel echt heel naar zijn. Als er vervelende dingen gebeuren en dan bedoel ik ech heel vervelende dingen dan leidt dit tot zo veel spanning dat we dit teveel vinden om te voelen. Als je nog nooit aan mindfulness gedaan hebt zul je de nare gevoelens weg duwen. Omdat dit niet lukt blijft er een residu achter, dit voelt als nare zenuwachtige brokken in hals borst en of buik. Dit kan zelfs tot ernstige energie problemen leiden, dit noemen we dan kundalini problemen. Hier vind je meer info over mindfulness meditatie en deze problemen.
Het lijkt dan alsof je de traumatische gebeurtenis hebt verwerkt. Als er dan later iets kleins gebeurd waar je je aan stoort komen deze oude gevoelens weer omhoog. Je geeft hiervoor dan vast de schuld aan de huidige situatie en gaat je dan heel erg irriteren. In deze oefening ontdek je hoe je beter om kunt gaan met dit soort oude gevoelens: