Medicijnverslaving is een verslaving die zich langzaam nestelt. Deze worden vaak begonnen door kalmeringsmiddelen, pijnstillers of slaapmiddelen die voorgeschreven worden wanneer men pijn heeft, slecht slaapt, stress heeft of een van de variaties van depressie heeft.

Bij slaap- en kalmeringsmiddelen is vaak te zien dat het medicijn benzodiazepinen wordt voorgeschreven door dokters, deze schrijven zij het vaakst voor wanneer een persoon angst of slapeloosheid vertoont of last heeft van stress.

Veel van de pijnstillers die wij kennen zijn opiaten, deze worden voorgeschreven wanneer iemand hevige pijn ervaart. Hierbij is het belangrijk om je altijd aan de voorgeschreven hoeveelheden te houden om medicijnverslaving te voorkomen.

In tegenstelling tot opiaten zijn de benzodiazepinen (diazepam, oxazepam, temazepam en vele andere) die zich bevinden in de slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen vaak snel verslavend, waardoor inname met extreme mate moet worden gedaan. 

Van de 17 miljoen inwoners in Nederland zijn tweehonderdduizend medicijnverslaafd aan zware pijnstillers, waaronder oxycodon, tramadol en andere variaties van opioïden. De werking van opiaten heeft een korte duur, na een maand gebruik is de effectiviteit al sterk gedaald. Dit is wanneer de verslaving echt begint. Door de afnemende werking zijn mensen al snel geneigd om na een pil een andere nemen, hier treedt naarmate de tijd dan ook medicijnverslaving op.

Een medicijnverslaving heeft een negatieve werking op het lichaam, hierdoor ervaren gebruikers die langdurig gebruik hebben gemaakt van de medicijnen afkickverschijnselen wanneer zijn proberen te stoppen met de inname van het medicijn. Afhankelijk zijn van een medicijn wordt nog net niet geclassificeerd als een verslaving, verslaving wordt gedefinieerd als een mentale drang die gevoeld wordt om de medicijnen te blijven gebruiken. Hierdoor zijn zij de controle over hun zelf kwijt.

Medicijnverslaafden zoeken vaak geen hulp om te stoppen, waardoor deze verslaving vaak langdurig doorgaat. Dit komt doordat verslaafden een schaamte gepaard met psychische problemen oplopen tijdens hun gebruik. Zij gaan in het leven hopeloos door met het gebruik van de medicijnen (Connection-sggz).