Ibandroninezuur

Het medicijn ibandroninezuur valt onder de zogenaamde bisfosfonaten. Dit zijn middelen die worden gebruikt om de afbraak van botten tegen te gaan of te voorkomen. Wanneer door ontkalking verlies van de botmassa optreedt kan dit immers tot bijvoorbeeld breuken leiden. Met behulp van de werkzame stof in dit medicijn kan hiertegen een wapen worden gevonden. Daardoor wordt het risico op botbreuken teruggedrongen. Wel is er een risicofactor in het geval van heupbreuken. Hiervoor werkt het middel onvoldoende. Let verder op een aantal belangrijke zaken als het om het gebruik gaat.Wanneer ibandroninezuur niet gebruiken
Ibandroninezuur is niet onder alle omstandigheden te gebruiken. Zo s het bijvoorbeeld zo dat er bij een allergie voor de werkzame stof of de hulpstoffen wordt afgeraden om het medicijn te gebruiken. Ook bij een vernauwing van de slokdarm, of moeite met slikken, is het aan te raden dit medicijn niet te gebruiken. Ook wanneer er niet tenminste een uur lang rechtop gezeten of rechtop gestaan kan worden is dit medicijn niet bruikbaar. Daarnaast is een te laag calciumgehalte in het bloed, nu of in het verleden, een reden om eerst met de arts te overleggen. Lees alle informatie op medicijndokter.

Hoe is ibandroninezuur te gebruiken
Ibandroninezuur gebruiken gaat op een flink specifieke manier. Er mag maar 1 tablet per maand worden ingenomen. Het is dus ook belangrijk om een dag te kiezen die gemakkelijk te onthouden is om te zorgen dat dit ritme erin blijft. Dit mag een datum zijn, maar bijvoorbeeld ook een specifieke dag, zoals elke eerste maandag van de maand. De tablet mag pas 6 uur na de laatste keer dat iets gegeten of gedronken is worden ingenomen. In de tussenliggende 6 uur mag wel leidingwater worden gedronken. Daarom is innemen ’s ochtends, voor het eten van het ontbijt, aan te raden.

Actieve bestanddelen
In ibandroninezuur zit een stof die dezelfde naam draagt. Dit is de stof die de afbraak van de botten tegengaat. Het is wel belangrijk om dit middel te gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld gezond eten, voldoende bewegen en niet roken. Op dit manier kan worden gezorgd dat het medicijn daadwerkelijk zal aanslaan.