Hoe te overleven als hoogsensitief persoon

Ben je een hooggevoelig persoon? Zo ja, dan weet je dat het moeilijk kan zijn om in deze wereld te overleven. HSP’s zijn ongelooflijk intuïtief en voelen alles diep aan. Dit kan zowel een zegen als een vloek zijn. Aan de ene kant kun je dingen oppikken die anderen missen; aan de andere kant kun je constant overweldigd worden door je omgeving. Als je als hoogsensitief persoon moeite hebt om hiermee om te gaan, maak je dan geen zorgen – je bent niet alleen! In deze blogpost bespreken we enkele tips om te overleven als een HSP.

Wat is HSP?

Als je niet zeker weet of je al dan niet een hoogsensitief persoon bent, zijn hier enkele kenmerken:

– Je wordt gemakkelijk overweldigd door sterke prikkels, zoals harde geluiden of mensenmassa’s

– Je hebt een lage tolerantie voor pijn

– Je schrikt snel

– Je bent erg gevoelig voor veranderingen in je omgeving

– Je hebt moeite met beslissingen nemen

– Je bent een diepe denker

– Je bent zeer intuïtief

– Je hebt sterke emoties

Als je je identificeert met sommige of al deze kenmerken, is het waarschijnlijk dat je een hoogsensitief persoon bent. HSP’s maken ongeveer 15-20% van de bevolking uit, dus je bent zeker niet alleen!

Hoe overleef je als HSP?

Ten eerste: wees lief voor jezelf. HSP’s zijn vaak hun eigen ergste critici, dus zorg ervoor dat je jezelf een pauze geeft wanneer je dat nodig hebt. \

Ten tweede: zoek een evenwicht tussen tijd voor jezelf en sociale interactie. HSP’s hebben veel tijd nodig om op te laden, maar te veel isolement kan tot problemen leiden.

Ten derde: zoek contact met andere HSP’s. Er zijn veel online gemeenschappen en steungroepen voor HSP’s, dus je kunt zeker begrip en medeleven vinden bij mensen die precies weten wat je doormaakt.

Meer informatie over dit onderwerp? Neem dan eens een kijkje op https://www.emotieexpertisecentrum.nl/.