Hoe gezond is kaki fruit?

Kaki fruit is een gezond fruit dat dan ook vaak wordt gekocht en gegeten. Het is ook volop bij Nederlandse supermarkten verkrijgbaar, maar de kans is groot dat je het fruit aanzien voor een tomaat. Ze hebben namelijk uiterlijke overeenkomsten, maar de structuur en de smaak van het fruit is toch compleet anders. In China wordt kaki fruit geprezen voor zijn helende krachten, maar hoe gezond is kaki fruit daadwerkelijk? In onze blog vertellen we meer over deze vrucht.

Wat is kaki fruit en waar komt het vandaan?

Het fruit komt oorspronkelijk uit China, maar het fruit wordt tegenwoordig ook in andere werelddelen geteeld. Een gematigd tot warm klimaat is benodigd om het fruit te telen. Dus in Nederland zijn er geen telers die zich op deze fruitsoort richten. In zuid-Europa des te meer terwijl de vrucht ook in landen zoals Brazilië, Israël en Thailand wordt geteeld. Zelfs in delen van Nieuw-Zeeland zijn er telers die het fruit verbouwen. Ondanks dat de vrucht uit China komt, is de populairste kaki soort afkomstig uit Israël. Deze soort vind je dan ook het meeste terug in de Nederlandse supermarkt.

Het verschil tussen kaki fruit, sharon en persimmon

Persimmon is simpelweg een andere benaming voor kaki fruit, maar de sharon is wel een specifieke kaki soort die andere karakteristieken heeft dan de traditionele soort. Zo is de sharon pitloos en eventueel onrijp te eten. Bij persimmon is dat niet het geval en het kan zelfs vies smaken. Bij persimmon moet je wachten tot de vrucht overrijp is en dat hoeft bij een sharon niet. Ondanks dat de sharon ook overrijp te eten is. De sharon is afkomstig uit Israël, is doorgaans zoet van smaak en de soort die ook bij de Nederlandse supermarkt het vaakst te vinden is.

Hoe herken ik sharon?

Sharon is redelijk eenvoudig te herkennen. Allereerst ligt het niet bij de groentes, maar bij het fruit in de supermarkt. Dus het ligt niet naast de tomaten terwijl ze wel uiterlijke overeenkomsten met de tomaat hebben. Daarnaast is de schil van het rode kaki fruit rood- en zelfs een beetje oranjekleurig. Ze kunnen er ook glazig en overrijp uitzien.

Hoe gezond is het fruit?

Kaki fruit is enorm gezond en in China wordt de vrucht zelfs geprezen om zijn helende krachten. Onderzoekers hebben de helende kracht van persimmon bevestigd. Zo helpt het fruit bij verschillende klachten, zoals rug- en hoofdpijn. Ook pijn in voeten kunnen met persimmon worden verzacht. 

De helende kracht van het fruit is te danken aan het feit dat het vol met vitamines A, B6, C en E zit. Deze vitamines zorgen voor een verhoogde weerstand, sterke botten en gezonde bloedvaten en een sterk hart. De vrucht werkt ook ontstekingsremmend. Te danken aan de antioxidanten die hierin aanwezig zijn. IJzer, kalium en koper zijn mineralen die in kaki fruit zitten. Dus ook bij bloedarmoede of een tekort aan mineralen is het goed om het fruit te eten. Omdat de schil van persimmon vrij hard is, kiezen veel mensen ervoor om het vruchtvlees uit de schil te lepelen. Maar je kunt het ook verwerken in verschillende gerechten, zoals overheerlijke desserts. Ben je geïnteresseerd in meer gezonde voeding? Lees hier eens waarom een Jackfruit gezond is!