Familielid met beperkte mobiliteit? Overweeg een rollator

rollator

Heb je een familielid dat de laatste tijd steeds meer ondersteuning nodig heeft tijdens het lopen? En komt die ondersteuning tot nu toe louter van familieleden en vrienden, maar niet van apparaten of andere middelen? Dan is het waarschijnlijk verstandig om eens na te denken om een rollator in huis te halen. Wanneer je immers in staat bent met een rollator te lopen, dan kan de persoon in kwestie eigenhandig weer veel meer de hort op. Dit verhoogt de bloedcirculatie weer, en daarmee de algehele gezondheid. Minstens zo belangrijk is dat deze persoon weer een stuk autonomie terug heeft. Akkoord, de hulp van familie en vrienden is goud waard, maar het is ook fijn als je ook nog je eigen gang kunt gaan. De eigenwaarde van een persoon is namelijk ook reuze belangrijk. Voor je familielid de rollator echt gaat gebruiken, laat hem of haar dan nog wel even goed doorlezen hoe je dit het best doet.

Verschillende hoogtes

Aandachtspunten voor het gebruik

Lopen met een rollator is in principe niet ingewikkeld, zolang je maar wel met een paar zaken rekening houdt. Het belangrijkste is misschien nog wel de houding. De handvatten moeten rond polshoogte zitten wanneer je rechtop staat. Stel je ze te hoog in, dan belast je je bovenrug en nek te hevig. En wanneer de handvatten te laag zitten, dan is het de onderrug die het te zwaar te verduren in. Let er daarnaast op dat je tijdens het lopen altijd tussen de handvatten blijft. Bij een pauzering dient altijd de parkeerrem ingeschakeld te worden. 

Verschillen tussen binnen- en buitenrollators

Een duidelijk verschil tussen rollators voor binnen en voor buiten is dat de buitenvarianten een stuk breder en steviger zijn. Lopen over oneffen paden wordt daarmee mogelijk gemaakt. Die voor binnen zijn lichter en wendbaarder, iets dat in bescheiden woningen en smalle deurposten goed van past komt.

Mobiliteit