Een arbeidsdeskundig onderzoek, wat is dat precies?

Arbeidsdeskundig onderzoek

Iedereen is wel eens ziek. De griep, verkoudheden, blessures of andere kwalen kunnen regelmatig voorkomen en zijn soms niet te vermijden. Meestal gaat dit met een aantal dagen over en zal je in het ergste geval een paar dagen vrij moeten nemen van werk. Maar soms is het mogelijk dat deze ziektebeelden langdurig aanhouden. Zowel voor de werkgever als de werknemer is dit geen ideale situatie.

Op dit soort momenten kan je als bedrijf het beste een arbeidsdeskundige inschakelen. Deze zorgt er, met behulp van een arbeidsdeskundig onderzoek, voor dat een zieke werknemer weer terug kan keren op de arbeidsmarkt. De arbeidsdeskundige is hier een specialist in en kan jouw zieke werknemer(s) ongetwijfeld helpen om weer aan het werk te gaan.

Wanneer kan er een arbeidsdeskundig onderzoek worden uitgevoerd?

Het onderzoek wordt dus uitgevoerd wanneer er een werknemer voor langere tijd ziek is of uitvalt. Er wordt aangeraden om dit onderzoek tussen de 42e en 52e ziekteweek van jouw werknemer te laten uitvoeren. Dit is een lange periode van ziekte waarbij er nader onderzoek nodig is om erachter te komen of de werknemer weer kan re-integreren.

Het proces van arbeidsdeskundig onderzoek 

Arbeidsdeskundig onderzoek kan op meerdere manieren worden uitgevoerd. De twee bekendste vormen zijn spoor 1- en spoor 2 re-integratie. 

Spoor 1 re-integratie wordt meestal toegepast in het eerste jaar van verzuim. Het doel is om jouw werknemer terug te laten keren in zijn of haar oorspronkelijke positie. Spoor 2 re-integratie gaat een stap verder. Hierbij kijkt de arbeidsdeskundige naar banen die bij de werknemer passen die buiten het bedrijf liggen.

Een onderzoek door een arbeidsdeskundige begint meestal doordat je als werkgever de werknemer in kwestie aanmeldt bij een arbeids mobiliteitsbedrijf. Nadat er een intakegesprek is gepland en heeft plaatsgevonden, wordt er op basis van de uitkomsten daarvan een passend plan voor jou en je werknemer opgesteld waarbij de juiste vorm van re-integratie wordt gehanteerd.

Heb je te maken met een langdurig uitgevallen werknemer binnen jouw bedrijf? Neem dan zeker contact op met een specialist voor een arbeidsdeskundig onderzoek om jouw werknemer een passende baan te bieden die inspireert.