Dit is wat je allemaal moet weten over NLP

Naar alle waarschijnlijkheid zal je ooit wel al eens hebben gehoord over NLP of het zogenaamde neuro linguïstisch programmeren. Als mensen krijgen we doorheen ons leven zeer vaak af te rekenen met negatieve prikkels. Daar vertellen we uiteraard helemaal niets nieuws mee. Het probleem dat zich de voorbije jaren is gaan stellen is dat die negatieve prikkels alsmaar meer zijn gaan toenemen. Dat is onder meer het gevolg van de stevige opkomst van social media. Gelukkig is het zo dat je niet bij de pakken hoeft te blijven zitten wanneer blijkt dat die negatieve prikkels zich zouden kunnen gaan manifesteren. De onderstaande informatie kan je daar in ieder geval bij helpen. 

Wat is NLP? 

Voor NLP geldt dus in de praktijk dat ze voluit neuro linguïstisch programmeren wordt genoemd. De naam maakt al duidelijk dat ze eigenlijk bestaat uit drie verschillende onderdelen. Voor de naam programmeren geldt dat ze eigenlijk een beetje ongelukkig werd gekozen. Ze verwijst echter nog naar de tijd waarin er werd geloofd dat mensen als het ware robots waren waarvan hun werking aldus kon worden geprogrammeerd. Dat is natuurlijk niet het geval. Toch is het zo dat het achterliggende idee natuurlijk wel nog steeds van toepassing is. Door terug zelf de controle te nemen over je gedachten en emoties kan je immers een belangrijke meerwaarde voor je leven creëren. Dit geldt overigens niet alleen voor je persoonlijke, maar zeker ook voor je zakelijke leven. 

Hoe kan je een NLP cursus of opleiding volgen?

Het volgen van een NLP cursus of een dergelijke opleiding kan op verschillende manieren gebeuren. In eerste instantie is er bijvoorbeeld sprake van een zogenaamde NLP Practitioner opleiding terwijl er daarnaast ook nog zoiets bestaat als een Master opleiding. Wanneer je nog maar net de beginselen leert ontdekken spreekt het voor zich dat je zal kiezen voor de Basis of Practitioner opleiding. Heb je deze al gevolgd en zou je er graag nog heel wat meer over te weten willen komen? In dat geval zou het zomaar de moeite waard kunnen zijn om over te gaan tot het volgen van een andere opleiding. Vooral de Master Practitioner leent zich daar uiteraard uitstekend toe. Hoe dan ook, voordat je ervoor kiest om een bepaalde NLP opleiding te gaan volgen spreekt het voor zich dat je er goed aan doet om even de verschillende mogelijkheden op de markt te vergelijken.

Voor wie kan dit een interessante oplossing vormen?

NLP kan voor ontzettend veel mensen in de praktijk een zeer belangrijke, eigenlijk cruciale oplossing blijken te zijn. Het komt nog altijd zeer vaak voor dat mensen van zichzelf vinden dat ze het allemaal wel goed voor mekaar hebben en dat hun manier van handelen niet wordt beïnvloed door negatieve prikkels. Dat gezegd hebbende blijkt uit de praktijk niet zelden dat dit toch helemaal niet correct is. Veel mensen hebben dan ook een probleem zonder dat ze dit goed en wel beseffen. Omwille van deze reden benadrukken experten in de praktijk ook altijd dat je er niet zomaar vanuit moet gaan dat het volgen van een NLP training voor jou niet interessant kan zijn, integendeel.