De grootste ergernissen in de slaapkamer

Eén van de zaligste momenten van een dag is wanneer je ‘s avonds het licht uitdoet en kunt beginnen aan een welverdiende nachtrust. Nog lekker even knuffelen met je partner en dan de oogjes dicht. Helaas is dit moment, voor heel wat mensen, het begin van een aantal ergernissen die ervoor zorgt dat er van een goede nachtrust geen sprake meer is. Met een slaaptekort als gevolg.

Te weinig slaap kan de oorzaak zijn van een aantal aandoeningen en vooral van nog meer ergernissen overdag. Vooraleer je beslist om in aparte kamers de nacht door te brengen, is het wellicht verstandig om een aantal kleine aanpassingen te overwegen zodat één van jullie twee niet hoeft te verhuizen.

In dit artikel bespreken we daarom niet alleen de grootste ergernissen, maar ook wat je kunt doen om de ergernissen op te lossen.

Dekbed inpikken

Wanneer je een partner hebt die een prijs verdient in de discipline ‘dekbed inpikken’ kun je overwegen om twee aparte dekbedden aan te schaffen. Op die manier kun je nog in hetzelfde bed slapen, maar word je ‘s nachts niet verkleumd wakker. Ook wanneer hij of zij vaak beweegt in bed en rusteloos slaapt, blijf jij lekker onder de deken liggen.

Praten tijdens de slaap en tandknarsen

Wat ook een bron van ergernis kan zijn, vooral wanneer je zelf een lichte slaper bent, is een partner die luidop droomt of tandenknarst. Het aanhoren van nachtelijke en vaak onbegrijpelijke verhalen kan soms hilarische momenten opleveren, maar ook uitmonden in irritatie. Probeer in dat geval of oordopjes voldoende werken. Tandknarsen is nooit leuk, dus overweeg in dat geval een bitje. Daarmee is het probleem vaak snel opgelost.

Slaapwandelen

Slaapwandelen, nog iets waar sommigen in uitblinken… want voor sommige mensen gaat er geen nacht voorbij waarin de partner aan de wandel is. Soms in stilte, maar vaak ook met de nodige herrie waardoor je wakker wordt. Er zijn nu eenmaal mensen die de indrukken van overdag ’s nachts verwerken en daarbij gaan rondlopen. Wat je hier tegen kunt doen, kun je in dit praktische blog op Smulderstextiel lezen.

Snurken

Een van de grootste ergernissen in de slaapkamer is ‘de snurkende partner’. Snurken is dan ook één van de redenen waarover stellen ‘s nachts het vaakst kibbelen en vaak weten snurkers niet eens dat ze zoveel lawaai maken.

Sommigen doen het subtiel en produceren een licht geronk, maar anderen maken zelfs het hele gezin wakker. Je hebt geluk als je ronkende lieveling niet snurkt wanneer hij op zijn zijde ligt maar heel wat mensen snurken ook in die slaaphouding gewoon rustig door.

Heb je veel last van een snurkende partner? Lees dan meer over de oorzaken en oplossingen tegen snurken.

Hulpmiddelen

Gelukkig is er een aantal hulpmiddelen die het snurken kunnen verminderen, maar of een middel effectief is hangt onder andere af van de oorzaak van het geronk. Zo bestaan er anti-snurkbeugels, anti-snurksprays en anti-snurk kussens. Welk middel voor jou het beste werkt, kun je alleen ervaren door ze uit te proberen. Mocht het gesnurk echter te hevig zijn? Ga dan altijd naar de dokter. Snurken kan namelijk gevaarlijk zijn voor je gezondheid.