4 Simpele tips om stressvrij te leven (zonder medicijnen)

stressvrij

stressvrij Heb jij zo’n overvolle agenda dat je nauwelijks tijd lijkt te hebben om op adem te komen? Je moet van alles doen, je racet van de ene afspraak naar de ander en het lijkt wel alsof je altijd achter de klok aan rent. Er zitten gewoon niet genoeg uren in een dag! Vrees niet, er zijn genoeg natuurlijke, simpele oplossingen om stressvrij te leven. We geven je er vier.

  1. Haal bewust adem

Dit is de allersimpelste, goedkoopste en effectiefste manier om stress te verminderen, die ieder mens op elk moment van de dag of nacht kan doen. Ook al ben je auto aan het rijden, met je kinderen aan het spelen of sta je in de wachtrij voor de kassa in de supermarkt. Breng eventjes bewust je aandacht naar je ademhaling in je buik en voel je à la minute ontspannen.

  1. Mediteer

Meditatie is net als bewust ademhalen een krachtige methode om stressvrij te leven. Meditatie gaat een stukje verder, doordat je expres tijd vrij maakt om eventjes ‘niets te doen’ (ook al doe je met meditatie wel degelijks iets).

Je denkt misschien dat je geen tijd hebt, maar dat is slechts een gedachte. Als je tijd hebt om je zorgen te maken, dan heb je ook tijd om 5 minuutjes te mediteren. Het gaat erom of je tijd maakt, niet of je tijd hebt. Hoe drukker je het hebt, hoe belangrijker het is om te mediteren.

  1. Volg een routine

Een routine maakt het makkelijk om je dag op een efficiëntere manier te gebruiken, waardoor je tijd overhoudt voor ontspanning. Je creëert met een routine meer structuur in je leven. Daardoor realiseer je je dat je toch in staat bent om al je werk te doen én naar de sportschool te gaan, uit eten te gaan met vrienden of om andere dingen te doen die je leuk vindt. En daardoor vermindert de stress ook.

  1. Denk anders na over stress

Hoe je denkt over stress, is net zo belangrijk als het verminderen van stress om stressvrij te leven. Volgens psycholoog Kelly McGonigal hebben gestreste mensen die denken dat stress gevaarlijk voor ze is, een significant hoger risico op overlijden dan mensen die net zo goed onder stress staan, maar dit niet als gevaarlijk beschouwen!